Najczęściej ricotta kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Dzisiaj jednak przygotowałam jej wytrawną wersję, pieczoną z aromatycznymi dodatkami, które nadały świeżości mojemu zimowemu śniadaniu. Przepis jest bardzo prosty, to połączenie kremowej ricotty, której smak wzbogaciłam popularną gremolatą, czyli mieszanką świeżego posiekanego czosnku, natki z pietruszki i otartej skórki z cytryny. Dodałam także inne suszone zioła jak tymianek i oregano, które świetnie pasują do całej kompozycji.
Pieczona ricotta z gremolatą
Składniki:
- 250 g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 szczypta suszonego oregano
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ricottę przekładamy do miseczki.
- Dodajemy suszone zioła i składniki na gremolatę.
- Mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, także brzegi naczynia.
- Wykładamy ser z ziołami, wyrównujemy powierzchnię.
- Wierzch smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
- Ser zapiekamy w temp. 180 st. C. przez około 20 minut, aż ser zacznie odchodzić od brzegów.
- Najlepiej smakuje na gorąco.
- Można podać z np. podpłomykami lub suszonymi pomidorami.
- Ricottę można wymieszać np. ze startym parmezanem, ale wtedy użyj już mniej soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz