2017/02/13

Pieczona ricotta z gremolatą, tymiankiem i oregano

Najczęściej ricotta kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Dzisiaj jednak przygotowałam jej wytrawną wersję, pieczoną z aromatycznymi dodatkami, które nadały świeżości mojemu zimowemu śniadaniu. Przepis jest bardzo prosty, to połączenie kremowej ricotty, której smak wzbogaciłam popularną gremolatą, czyli mieszanką świeżego posiekanego czosnku, natki z pietruszki i otartej skórki z cytryny. Dodałam także inne suszone zioła jak tymianek i oregano, które świetnie pasują do całej kompozycji. 



Pieczona ricotta z gremolatą

Składniki:
  • 250 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Ricottę przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy suszone zioła i składniki na gremolatę.
  • Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, także brzegi naczynia.
  • Wykładamy ser z ziołami, wyrównujemy powierzchnię.
  • Wierzch smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
  • Ser zapiekamy w temp. 180 st. C. przez około 20 minut, aż ser zacznie odchodzić od brzegów.
  • Najlepiej smakuje na gorąco.
  • Można podać z np. podpłomykami lub suszonymi pomidorami.
  • Ricottę można wymieszać np. ze startym parmezanem, ale wtedy użyj już mniej soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz