Dzisiaj kolejna odsłona i propozycja podania prostych omlecików biszkoptowych. Tym razem postawiłam na moje zapasy zrobione latem. Omleciki podałam z sosem ze zmiksowanych owoców takich jak truskawki i jeżyny, posypałam cukrem pudrem. Przepyszne i takie lekkie, jak piórko! Przed nami wiosna, później lato, a nasze omleciki biszkoptowe będą jeszcze piękniejsze! Pomyślałam, że dzieci, gdyby dostały taki deser w przedszkolu, bardzo by się ucieszyły, pozdrawiam wszystkich przedszkolaków i ich rodziców!
Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mrożonych jeżyn z truskawkami
- cukier do smaku
- masło do wysmarowania patelni
- woda
- cukier puder
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do białek dodajemy szczyptę soli.
- Ubijamy na sztywno.
- Dodajemy wymieszane żółtka i mąkę.
- Miksujemy, aż składniki połączą się.
- Na rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem, smażymy omleciki z każdej strony.
- Przekładamy na talerz.
- Owoce wkładamy do blendera, dodajemy nieco wody.
- Miksujemy i dodajemy cukier do smaku.
- Placuszki podajemy z sosem owocowym, posypujemy cukrem pudrem.
- Jeśli nie masz w domu cukru pudru, użyj młynka do kawy elektrycznego, w kilka sekund otrzymasz cukier puder.
Bardzo pięknie i smacznie wyglądaja Twoje omleciki :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję!
Usuńna ile to porcji jest?
OdpowiedzUsuńKamilo 4-5 placuszków
Usuń