2017/02/05

Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem

Lubię weekendowe śniadania, bo można spokojnie zjeść najważniejszy posiłek i poeksperymentować przy okazji. Przyznam, że nigdy wcześniej nie łączyłam awokado z jajkiem, a naprawdę warto. Kremowe awokado z delikatnym smakiem ugotowanego jajka na twardo jest przepyszne! Całość podkręciłam dodając starty parmezan i powstało śniadanie, które warto przygotować, dlatego dzisiaj podaję przepis. Zamiast pieczywa, które moim zdaniem jest monotonne, zrobiłam kilka chrupiących, małych i gorących podpłomyków.




Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem

Składników:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 małe i dojrzałe awokado
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • woda

    Przygotowanie:
    • Mąkę przesypujemy do miseczki.
    • Dodajemy szczyptę soli i tyle wody, aby powstało ciasto, które nie klei się do dłoni. 
    • W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
    • Na blacie posypanym mąką z ciasta formujemy podobnej grubości trzy placki.
    • Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną ciemne plamki.
    • Podpłomyki przekładamy na talerz.
    • Awokado przekrawamy na pół, usuwamy nożem pestkę, obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej.
    • Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, mieszamy.
    • Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku.
    • Skrapiamy oliwą z oliwek.
    • Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze gorące!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz