Lubię weekendowe śniadania, bo można spokojnie zjeść najważniejszy posiłek i poeksperymentować przy okazji. Przyznam, że nigdy wcześniej nie łączyłam awokado z jajkiem, a naprawdę warto. Kremowe awokado z delikatnym smakiem ugotowanego jajka na twardo jest przepyszne! Całość podkręciłam dodając starty parmezan i powstało śniadanie, które warto przygotować, dlatego dzisiaj podaję przepis. Zamiast pieczywa, które moim zdaniem jest monotonne, zrobiłam kilka chrupiących, małych i gorących podpłomyków.
Składników:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 małe i dojrzałe awokado
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woda
Przygotowanie:
- Mąkę przesypujemy do miseczki.
- Dodajemy szczyptę soli i tyle wody, aby powstało ciasto, które nie klei się do dłoni.
- W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
- Na blacie posypanym mąką z ciasta formujemy podobnej grubości trzy placki.
- Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną ciemne plamki.
- Podpłomyki przekładamy na talerz.
- Awokado przekrawamy na pół, usuwamy nożem pestkę, obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej.
- Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, mieszamy.
- Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze gorące!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz