Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 5 października 2016

Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią

Jesienią zdecydowanie częściej przygotowujemy ciepłe śniadania i kolacje. Nie muszą być pracochłonne, aby posmakowały każdemu. Tradycyjne mleko z musli czy tosty z dżemem warto zastąpić bardziej ciekawym pomysłem. Jesienne posiłki mogą być kolorowe, z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie jak hummus, można przygotować wcześniej i przechowywać 2 - 3 dni. Jak się okazało chrupiący i gorący podpłomyk świetnie smakuje z domowej roboty hummusem i chrupiącą cukinią. 



Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią

Składniki:

na podpłomyki
  • 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu
  • szczypta soli
  • woda
na hummus
  • 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa
  • 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
do podania
  • oliwa z oliwek
  • czarnuszka
  • posiekana natka z pietruszki
  • mała i chrupiąca cukinia pokrojona w kostkę

Przygotowanie:
  • Do blendera przekładamy ciecierzycę.
  • Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku.
  • Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę.
  • Dodajemy stopniowo nieco wody. 
  • Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy.
  • Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki.
  • Przygotowujemy podpłomyki.
  • Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. 
  • Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki.
  • Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry.
  • Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo.
  • Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki.
  • Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek.
  • Doskonale smakują na ciepło i na zimno. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz