Spontaniczne pomysły na śniadanie są zawsze najlepsze, nie trzeba zresztą mieć pełnej lodówki żeby przygotować przepyszne śniadanie! Dzisiaj zrobiłam delikatny, puszysty omlet biszkoptowy, który podałam z koktajlem truskawkowym, jako dodatek w postaci sosu. Prosty przepis, a w kilka minut mamy gotowe śniadanie, ale i wspaniały pomysł na podwieczorek. Możesz wykorzystać inne owoce, zwłaszcza te, które zamroziłeś latem! Palce lizać!
Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- masło
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- cukier do smaku
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Do blendera kielichowego wlewamy jogurt.
- Dodajemy truskawki i cukier.
- Miksujemy, do uzyskania jednolitego płynu.
- w razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Do ubitych białek stopniowo wlewamy zmieszane żółtka.
- Do piany z białek z żółtkami wsypujemy mąkę i miksujemy, aby połączyć składniki.
- Rozgrzewamy nieprzywieralną patelnię, smarujemy masłem, także jej brzegi.
- Wylewamy masę omletową.
- Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty.
- Patelnię zestawiamy z ognia.
- Na patelnię nakładamy podobnej wielkości talerz i przewracamy.
- Odwrócony omlet przekładamy na patelnię i smażymy nie dłużej niż 2 minuty.
- Podajemy podzielony na kawałki, z koktajlem truskawkowym, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tylko z 2 łyżek mąki?
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno!
https://jaglusia.wordpress.com/
tak jest, tylko dwie!
Usuń