2016/10/06

Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą

Kupiona w zeszły weekend dynia hokkaido dzisiaj wreszcie została wykorzystana do przepysznej, kremowej zupy. Jestem bardzo zadowolona z efektu, zwłaszcza, że pomysł jak zawsze zresztą wymyśliłam sama, nie lubię korzystać z książek kucharskich. Rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu, z dodatkiem cukiniowej gremolaty, z pewnością posmakuje niejednemu miłośnikowi nie tylko śródziemnomorskich smaków. Jesień na talerzu może być kolorowa, czego dowodem jest dzisiejszy przepis. 

Dynia hokkaido, moja ulubiona, ma ciemny miąższ, a w dodatku cienką skórkę, której nie trzeba obierać np. do pieczenia. Uwielbiam pieczoną w formie frytek, oprószoną solą morską i suszonymi ziołami, albo taką w surówce z cukinią. To będzie kolorowa jesień na naszych talerzach! Kolejne pomysły już w główce, nie mogę się doczekać ich realizacji! 


Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą

Składniki:

na zupę:
  • 400 - 500 g dyni hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 1,5 szklanki ciepłego bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

cukiniowa gremolata:
  • 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę

dodatkowo
  • czarnuszka do posypania
  • olej arganowy
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Przygotowanie:
  • Dynię myjemy, osuszamy.
  • Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek.
  • Kroimy na plastry.
  • Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
  • Pieczemy średnio 15 - 20 minut w 180 st.C.
  • Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
  • Miksujemy, dolewając stopniowo bulion, tyle, aby powstała kremowa zupa dyniowa. Doprawiamy do smaku.
  • Przelewamy do miseczek.
  • Posypujemy cukiniową gremolatą i czarnuszką.
  • Skrapiamy olejem arganowym.
  • Idealna zaraz po przygotowaniu.
  • Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, możesz dodać posiekane chilli lub paprykę ostrą w proszku.
  • Doskonale smakuje z parmezanowymi grzankami.



10 komentarzy:

  1. W takim razie spróbuję jutro zrobić taką zupkę na obiad :) Mam nadzieję, że mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadałam zupy dyniowej, a zawsze zastanawiałam się czy jest dobra. Chyba tej jesieni przeżyje swój "pierwszy raz z zupą dyniową" bo przepis i obrazek zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam ciekawa, co to jest ta cukiniowa gremolata :D ja najczęściej dyniową robię z grzankami czosnkowymi z rozmarynem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, bo wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń