Kupiona w zeszły weekend dynia hokkaido dzisiaj wreszcie została wykorzystana do przepysznej, kremowej zupy. Jestem bardzo zadowolona z efektu, zwłaszcza, że pomysł jak zawsze zresztą wymyśliłam sama, nie lubię korzystać z książek kucharskich. Rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu, z dodatkiem cukiniowej gremolaty, z pewnością posmakuje niejednemu miłośnikowi nie tylko śródziemnomorskich smaków. Jesień na talerzu może być kolorowa, czego dowodem jest dzisiejszy przepis.
Dynia hokkaido, moja ulubiona, ma ciemny miąższ, a w dodatku cienką skórkę, której nie trzeba obierać np. do pieczenia. Uwielbiam pieczoną w formie frytek, oprószoną solą morską i suszonymi ziołami, albo taką w surówce z cukinią. To będzie kolorowa jesień na naszych talerzach! Kolejne pomysły już w główce, nie mogę się doczekać ich realizacji!
Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą
Składniki:
na zupę:
- 400 - 500 g dyni hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 1,5 szklanki ciepłego bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
cukiniowa gremolata:
- 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę
dodatkowo
- czarnuszka do posypania
- olej arganowy
- oliwa z oliwek
- sól morska
Przygotowanie:
- Dynię myjemy, osuszamy.
- Odcinamy ogonek, przekrawamy na pół i usuwamy środek.
- Kroimy na plastry.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
- Pieczemy średnio 15 - 20 minut w 180 st.C.
- Upieczoną dynię wkładamy do blendera, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
- Miksujemy, dolewając stopniowo bulion, tyle, aby powstała kremowa zupa dyniowa. Doprawiamy do smaku.
- Przelewamy do miseczek.
- Posypujemy cukiniową gremolatą i czarnuszką.
- Skrapiamy olejem arganowym.
- Idealna zaraz po przygotowaniu.
- Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, możesz dodać posiekane chilli lub paprykę ostrą w proszku.
- Doskonale smakuje z parmezanowymi grzankami.
Prezentuje się znakomicie...
OdpowiedzUsuńgwarantuję, że i znakomicie smakuje!
UsuńW takim razie spróbuję jutro zrobić taką zupkę na obiad :) Mam nadzieję, że mi wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńsmacznego!
UsuńNigdy nie jadałam zupy dyniowej, a zawsze zastanawiałam się czy jest dobra. Chyba tej jesieni przeżyje swój "pierwszy raz z zupą dyniową" bo przepis i obrazek zachęcają :)
OdpowiedzUsuńto najlepsza zypa w tym sezonie!
UsuńByłam ciekawa, co to jest ta cukiniowa gremolata :D ja najczęściej dyniową robię z grzankami czosnkowymi z rozmarynem :)
OdpowiedzUsuńpolecam urozmaicać ten popularny jesienią krem!
UsuńMuszę spróbować, bo wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie i napisz czy smakowało!
Usuń