2015/08/29

Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino

Pieczenia ciast to zdecydowanie nie moja specjalność, o wiele bardziej wolę wypieki na słono,  ale koniec sierpnia i piękne śliwki na targach zmotywowały mnie do upieczenia ciasta śliwkowego z rumowym cappuccino. Śliwki zazwyczaj zajadam na surowo lub kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem.

Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna:


 Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino

Składniki: 

  • 300 g dużych, słodkich śliwek 
  • 4 jajka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 
  • 1 saszetka rumowego cappuccino
  • 2 lyżeczki bułki tartej

Przygotowanie: 
  • Ciasto piekłam w foremce "keksówce".
  • Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 
  • W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na pół, wkładamy do miseczki. 
  • Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy cappuccino rumowe w proszku. 
  • Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. 
  • Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. 
  • Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st.

1 komentarz:

  1. te śliwki bardzo fajnie zdobią ciacho :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń