2015/07/06

Koktajl jagodowy na maślance

Początek tygodnia, a za oknem pogoda wciąż weekendowa. Żar leje się z nieba. Na szczęście są miejsca, gdzie można poczuć się jak na wczasach, choćby przez chwilę. W taką pogodę jak dziś niewiele nam do szczęścia potrzeba, miasta dla orzeźwienia mieszkańców mają do zaoferowania fontanny i kurtyny wodne. 

Wreszcie (!) w moim rodzinnym mieście, w Katowicach, jest takie miejsce, w samym centrum, gdzie na moment można zapomnieć o męczącym upale, wyciszyć się przy wodnej kaskadzie...

Dawno nie piłam koktajlu, ostatnio głównie lemoniady. Jagody zbieraliśmy często na koloniach, do słoiczków, nad morzem. Litrowy kartonik koktajlu jagodowego na maślance to jest to! Od lat mam jedną, wypróbowaną maślankę, którą wykorzystuję do tego typu napojów - maślankę mrągowską. 

Więcej nie tylko koktajlowych inspiracji:



Koktajl jagodowy na maślance

Przygotowanie:
  • 1 litr maślanki mrągowskiej
  • 400 g jagód
  • miód do smaku
Przygotowanie:
  • Do wysokiego kielicha blendera wsypujemy umyte jagody, miód i wlewamy maślankę, miksujemy.
  • Podajemy schłodzone; im więcej dodacie jagód tym kolor będzie bardziej wyrazisty.

1 komentarz: