Lato to czas, kiedy bardzo rzadko gotuję zupy, ale wczoraj pogoda była idealna, nie za ciepło i z chęcią przygotowałam zupę z botwinki. Nie przepadam za zupami z dodatkiem ziemniaków, ale dla tej robię wyjątek, zwłaszcza, że są młode ziemniaki.
Zupy mają wiele zalet, są zdrowe i syte, co sprawia, że nie gotuję wtedy drugiego dania. Jest jeszcze jeden plus, ekonomiczny, zupy gotujemy zwykle na dwa dni.
Zobaczcie także inne przepisy z botwinką:
Zupa z botwinki z ziemniakami
Składniki:
Przygotowanie:
- pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 3 podudzia z kurczaka
- kilka ząbków czosnku
- 3 marchewki
- 1/3 selera
- 2 pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 6-8 dużych ziemniaków
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- kilka łyżek octu do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę młode buraczki obrane ze skóry, liście laurowe oraz ziele angielskie i ocet, gdy buraczki będą al dente wrzucamy pokrojone w kostkę: seler, marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone liście botwinki z łodyżkami. Mieszamy.
- Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraczki bedą miękkie.
- Ziemniaki obieramy, myjeny i kroimy w kostkę, gotujemy w niesolonej wodzie, odcedzamy.
- Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz