2015/07/28

Zupa z botwinki z ziemniakami

Lato to czas, kiedy bardzo rzadko gotuję zupy, ale wczoraj pogoda była idealna, nie za ciepło i z chęcią przygotowałam zupę z botwinki. Nie przepadam za zupami z dodatkiem ziemniaków, ale dla tej robię wyjątek, zwłaszcza, że są młode ziemniaki. 

Zupy mają wiele zalet, są zdrowe i syte, co sprawia, że nie gotuję wtedy drugiego dania. Jest jeszcze jeden plus, ekonomiczny, zupy gotujemy zwykle na dwa dni.

Zobaczcie także inne przepisy z botwinką:



Zupa z botwinki z ziemniakami


Składniki:
  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 3 podudzia z kurczaka
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 1/3 selera
  • 2 pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek octu do smaku

Przygotowanie:

  • Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę młode buraczki obrane ze skóry, liście laurowe oraz ziele angielskie i ocet, gdy buraczki będą al dente wrzucamy pokrojone w kostkę: seler, marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone liście botwinki z łodyżkami. Mieszamy. 
  • Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraczki bedą miękkie.
  • Ziemniaki obieramy, myjeny i kroimy w kostkę, gotujemy w niesolonej wodzie, odcedzamy.
  • Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz