Na chwilę przeniosłam się znowu do Włoch, zabrakło tylko szumu morza. Soczyste pomidory, czosnek - obowiązkowy, dobrej jakości makaron i natka pietruszki, dla mnie na dzisiejszy dzień to najlepszy obiad na świecie, do tego ulubione, schłodzone wino, cudownie!
Więcej pomysłowych dań na letnie wieczory, czyli letni zestaw obowiązkowy:
- makarony
- włoskie smaki
- czas na piknik
- orzeźwiające napoje
- desery na lato
- 11 przepisów z oliwkami
- 12 zdrowych przepisów z bobem i fasolką szparagową
- 40 pomysłów na letnie obiady
- 30 pomysłów na cukinie
Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką
Składniki:
- spaghetti na 2 porcje
- 2 duże, soczyste pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 lyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i obsmażamy czosnek, dodajemy pokrojne w kostkę pomidory razem z ich sokiem oraz wodę z gotowania makaronu i paprykę w proszku, dusimy na małym ogniu.
- Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku, wrzucamy makaron, starannie mieszamy, podajemy posypane natką.
Zapachniało latem na południu... Pycha.
OdpowiedzUsuńprosta, smaczna i wyjątkowa, taka właśnie jest Moja smaczna kuchnia, saluti!
Usuń