2015/07/22

Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką

Na chwilę przeniosłam się znowu do Włoch, zabrakło tylko szumu morza. Soczyste pomidory, czosnek - obowiązkowy, dobrej jakości makaron i natka pietruszki, dla mnie na dzisiejszy dzień to najlepszy obiad na świecie, do tego ulubione, schłodzone wino, cudownie!

Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką

Składniki:
  • spaghetti na 2 porcje
  • 2 duże, soczyste pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 lyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i obsmażamy czosnek, dodajemy pokrojne w kostkę pomidory razem z ich sokiem oraz wodę z gotowania makaronu i paprykę w proszku, dusimy na małym ogniu.
  • Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku, wrzucamy makaron, starannie mieszamy, podajemy posypane natką.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

2 komentarze:

  1. Zapachniało latem na południu... Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosta, smaczna i wyjątkowa, taka właśnie jest Moja smaczna kuchnia, saluti!

      Usuń