2015/07/06

Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami

Drożdżówki z jagodami, o których pisałam kilka dni temu muszą poczekać, aż zrobi się chłodniej, ale cały czas o nich myślę. Na próżno szukać w mojej okolicy tych prawdziwych, z jagodami, a nie dżemem jagodowym.

Arbuz w tym roku znacznie częściej pojawia się w moich przepisach, tym razem trafił do sałatki, która ma w sobie słodycz owoców, chrupiacą sałatę i cukinię oraz szczyptę ostrości i ocet balsamiczny, który doskonale wydobywa i podkreśla smak. Jeśli nie lubicie octu balsamicznego, kolejna czansa na jego pokochanie!

Arbuzowe przepisy:



Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro

Składniki: (dla 1 osoby)
  • 2 liście sałaty lodowej
  • plaster arbuza, najlepiej bezpestkowego
  • nektarynka
  • 1/4 cukinii
  • ognista mieszanka przypraw, Specialite
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
  • Na talerzu układamy porwane liście sałaty lodowej.
  • Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki nektarynkę oraz arbuza; z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy "wstążki" i zawijamy, układamy na sałacie. Skrapiamy octem balsamicznym.
  • Oprószamy ognistą mieszanką.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz