Przepis ten powstał, zresztą jak zawsze, spontanicznie, z potrzeby "czegoś słodkiego". Oczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre!
W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki i borówki. Które owoce najlepiej sprawdziły się w tym przepisie? Zdecydowany faworyt śliwki, na drugim miejscu gruszki i pękające w buzi borówki. Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania, smakowania różnych owocowych połączeń, niezła zabawa kulinarna!
Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Ile i jakie owoce znajdą się z Waszej miseczce zależy od Was, akurat miałam takie owoce, zachęcam do eksperymentowania
Składniki:
- 2 śliwki
- 1/2 małej gruszki
- kilka truskawek
- 2 garście borówek amerykańskich/jagód
- 1/2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
- kilka łyżeczek dobrego wina różowego
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
- Umyte i osuszone owoce, śliwki pozbawione dodatkowo pestek, a truskawki szypułek, dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia do zapiekania, owoce skrapiamy winem i oprószamy cukrem trzcinowym. Posypujemy grubą warstwą płatków owsianych, całość lekko dociskamy i wyrównujemy.
- Całość zapiekamy 20-30 minut w temperaturzeze 180 st.
Hmmm, z winem mówisz? Dobra, przekonałaś mnie, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńowszem :)
UsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą :)
UsuńWygląda zachęcająco :*
OdpowiedzUsuńnic tylko przygotować!
UsuńHmm, fajne, jednak to na prawdę wersja ,,na szybko" :) Niczym uproszczenie mojego ulubionego deseru owocowego z owsianą kruszonką (którą wykonuje się dość ambitnie:P), ale urozmaicenie jest - winko :)
OdpowiedzUsuń