2015/07/17

Frittata z pomidorami i ziołami

Lato to najlepsza pora na późne kolacje jedzone na świeżym powietrzu, jak np. frittata. Ciepłe wieczory sprawiają, że mam ochotę na śródziemnomorskie jedzenie w duecie z dobrym winem. Frittata z pomidorami i ziołami to obowiązkowe danie, które musicie koniecznie przygotować tego lata i nie tylko z pomidorami. 

Pomidory na straganach zachęcają do letniego biesiadowania. W kilka chwil możecie przygotować pyszną kolację, która posmakuje każdemu, a niejedni będą prosić o dokładkę, taka jest właśnie frittata z pomidorami i ziołami.

Polecam również:



Frittata z pomidorami i ziołami

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
Przygotowanie:
  • Na maśle podsmażamy czosnek pokrojony na plasterki.
  • Jajka roztrzepujemy z solą i wlewamy na patelnię z podsmażonym czosnkiem.
  • Na wierzchu układamy plasterki pomidora, posypujemy oregano i słodką papryką, smażymy, aż jajka się zetną.
  • Posypujemy posiekanym koperkiem.
  • Frittatę możemy zajadać prosto z patelni lub przygotować tramezzini, czyli trójkątne kanapki i do środka włożyć pomidorowo-ziołową frittatę, smacznego.



Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz