Lato to najlepsza pora na późne kolacje jedzone na świeżym powietrzu, jak np. frittata. Ciepłe wieczory sprawiają, że mam ochotę na śródziemnomorskie jedzenie w duecie z dobrym winem. Frittata z pomidorami i ziołami to obowiązkowe danie, które musicie koniecznie przygotować tego lata i nie tylko z pomidorami.
Pomidory na straganach zachęcają do letniego biesiadowania. W kilka chwil możecie przygotować pyszną kolację, która posmakuje każdemu, a niejedni będą prosić o dokładkę, taka jest właśnie frittata z pomidorami i ziołami.
Polecam również:
Pomidory na straganach zachęcają do letniego biesiadowania. W kilka chwil możecie przygotować pyszną kolację, która posmakuje każdemu, a niejedni będą prosić o dokładkę, taka jest właśnie frittata z pomidorami i ziołami.
Polecam również:
Frittata z pomidorami i ziołami
Składniki:
- 1 pomidor
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
Przygotowanie:
- Na maśle podsmażamy czosnek pokrojony na plasterki.
- Jajka roztrzepujemy z solą i wlewamy na patelnię z podsmażonym czosnkiem.
- Na wierzchu układamy plasterki pomidora, posypujemy oregano i słodką papryką, smażymy, aż jajka się zetną.
- Posypujemy posiekanym koperkiem.
- Frittatę możemy zajadać prosto z patelni lub przygotować tramezzini, czyli trójkątne kanapki i do środka włożyć pomidorowo-ziołową frittatę, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz