2015/07/02

Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami

Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni, tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. 

Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami:


Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było. Od może dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia!

Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować ją o dowolnej porze roku, ale nie ma to jak nowe ziemniaczki, prawda?

Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i czarnymi oliwkami

Składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek
  • 200 g młodych ziemniaczków, podobnej wielkości
  • 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
Przygotowanie:
  • Umyte ziemniaczki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, nie obieramy ze skóry. 
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczony filet z kurczaka pokrojony w paski razem z plasterkami czosnku i słodką papryką.
  • Ziemniaczki dzielimy na połówki, układamy na talerzu, na wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
  • Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli. 
  • Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie lubicie.

TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz