Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni, tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym.
Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami:
Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami:
- Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem
- Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni
Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było. Od może dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia!
Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować ją o dowolnej porze roku, ale nie ma to jak nowe ziemniaczki, prawda?
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i czarnymi oliwkami
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek
- 200 g młodych ziemniaczków, podobnej wielkości
- 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
- 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- sól morska
Przygotowanie:
- Umyte ziemniaczki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, nie obieramy ze skóry.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczony filet z kurczaka pokrojony w paski razem z plasterkami czosnku i słodką papryką.
- Ziemniaczki dzielimy na połówki, układamy na talerzu, na wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
- Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli.
- Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz