2017/01/28

Kruche ciasteczka z marmoladą

Ciasteczka kruche z marmoladą to moja słodka propozycja nie tylko na weekendy. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie i bardzo smaczne, z niespodzianką w postaci słodkiej i idealnie pasującej do kruchego ciasta marmolady. Kilka składników i mamy sporą ilość przepysznych ciasteczek domowej roboty!


Kruche ciasteczka z marmoladą

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka

dodatkowo:
  • twarda marmolada np. truskawkowa lub wiśniowa

Przygotowanie:
  • Do miski przekładamy miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki.
  • Przesiewamy mąkę pszenną.
  • Dodajemy cukier puder, cukier z prawdziwą oraz żółtka.
  • Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą.
  • Wkładamy do lodówki na 60 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek.
  • Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry.
  • Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas.
  • Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe.
  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdym robimy zagłębienie i nakładamy marmoladę.
  • Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st. C, aż nabiorą złocistego koloru, nie dłużej niż 20 minut.
  • Upieczone ciasteczka odkładamy na kratkę, do ostudzenia.
  • Do ciasta możesz dodać orzechy zmielone np. włoskie.

2 komentarze:

  1. Jak z cukierni! Na pewno zrobię. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Maslo musi byc extra 82% czy moze byc mix ?

    OdpowiedzUsuń