2016/09/18

Surówka z marchewki z czarnuszką

Jedna z najpopularniejszych surówek z dzieciństwa. Postanowiłam ją wzbogacić dodatkiem czarnuszki. Surówka z marchewki, z dodatkiem soku z cytryny bardzo często gościła jako dodatek do obiadów, na babcinym stole. Tak naprawdę, pomimo upływu lat i poznawania wciąż nowych smaków, ta surówka jest na szczycie rankingu moich ulubionych dodatków. Do marchewki możesz dodać starte jabłko, posiekanego pora lub śmietanę. 


Surówka z marchewki z czarnuszką

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki czarnuszki
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach lub wygodniej - używamy malaksera.
  • Gotową przekładamy do miski.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy czarnuszkę i cukier do smaku, jeśli marchew nie jest wystarczająco słodka.
  • Mieszamy.
  • Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę np. na śniadanie do pracy czy do szkoły.


2 komentarze: