Jedna z najpopularniejszych surówek z dzieciństwa. Postanowiłam ją wzbogacić dodatkiem czarnuszki. Surówka z marchewki, z dodatkiem soku z cytryny bardzo często gościła jako dodatek do obiadów, na babcinym stole. Tak naprawdę, pomimo upływu lat i poznawania wciąż nowych smaków, ta surówka jest na szczycie rankingu moich ulubionych dodatków. Do marchewki możesz dodać starte jabłko, posiekanego pora lub śmietanę. 
Surówka z marchewki z czarnuszką
Składniki:
- 3 marchewki
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 2 łyżki czarnuszki
 - cukier do smaku
 
Przygotowanie:
- Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach lub wygodniej - używamy malaksera.
 - Gotową przekładamy do miski.
 - Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy czarnuszkę i cukier do smaku, jeśli marchew nie jest wystarczająco słodka.
 - Mieszamy.
 - Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę np. na śniadanie do pracy czy do szkoły.
 
prosto i pysznie :) takie surówki mogę jadać codziennie
OdpowiedzUsuńna zdrowie Kasiu!
Usuń