2016/09/27

Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami

Komosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie.


Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami

Składniki:
  • 1 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • sól himalajska do smaku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Komosę ryżową gotujemy w 2 szklankach wody, przez 25 minut, na koniec gotowania dodajemy soli do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia
  • Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  • Oliwki kroimy w półplasterki.
  • Natkę pietruszki siekamy.
  • Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do komosy ryżowej.
  • Posypujemy czarnuszką, czerwoną papryką w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Mieszamy i doprawiamy do smaku najlepiej solą himalajską.
  • Sałatkę wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Podajemy z kawałkami oliwek.



2 komentarze: