2015/08/29

Pikantna surówka z cukinii

Cukinię zawsze mam pod ręką, podobnie jak czosnek, pomidory i paprykę. Gdy tylko uda mi się kupić małą, która jest smaczniejsza, bardziej chrupiąca i ma mniejsze pestki, z chęcią przygotowuje nowe przepisy. Na blogu znajdziecie już ponad 30 pomysłów na cukinię.


Surówka z cukinii z płatkami chili i natką z pietruszki

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • pęczek natki z pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa ostra w młynku Specialite, 
  • jasna część sałaty masłowej
  • sól
Przygotowanie:
  • Cukinię, natkę pietruszki i sałatę myjemy i osuszamy.
  • Odcinamy oba końce cukinii i przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy podłużne paski.
  • Na talerzu rozkładamy porwane na mniejsze kawałki listki sałaty masłowej, na wierzchu układamy paski cukinii, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy ostrą przyprawą, posypujemy posiekaną natką z pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz