Czy można przygotować pyszne danie w niecałe 10 minut? Oczywiście, w dodatku wszystkie jego składniki gotujemy razem, w jednym garnku. Sezon na szparagi w pełni, a muszę przyznać, że dopiero w tym roku rozsmakowałam się w nich. Przez wiele lat unikałam ich, sądząc, że nie będą w moim guście, a jednak myliłam się. Dzisiaj nie mogę wyobrazić sobie życia bez zielonych szparagów, są pyszne!
Spaghetti z zielonymi szparagami i parmezanem / 1 porcja
Składniki:
- 1 porcja makaronu spaghetti
- kilka łodyżek zielonych szparagów
- 4 łyżki lub więcej startego grana padano lub parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- Szparagi myjemy.
- Osuszamy.
- Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki.
- Każdą szparagę kroimy na pół.
- Zagotowujemy wodę na makaron, solimy.
- Do wody dodajemy makaron oraz szparagi.
- Odcedzamy.
- Do makaronu ze szparagami dodajemy oliwę z oliwek.
- Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy posypane startym grana padano lub parmezanem.
- Nie kupujmy gotowego, już startego w woreczkach sera, który jest kiepskiej jakości. Warto naprawdę zainwestować w kawałek sera i na bieżąco wykorzystywać do dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz