2018/05/04

Spaghetti z zielonymi szparagami i parmezanem

Czy można przygotować pyszne danie w niecałe 10 minut? Oczywiście, w dodatku wszystkie jego składniki gotujemy razem, w jednym garnku. Sezon na szparagi w pełni, a muszę przyznać, że dopiero w tym roku rozsmakowałam się w nich. Przez wiele lat unikałam ich, sądząc, że nie będą w moim guście, a jednak myliłam się. Dzisiaj nie mogę wyobrazić sobie życia bez zielonych szparagów, są pyszne!




Spaghetti z zielonymi szparagami  i parmezanem / 1 porcja

Składniki:
  • 1 porcja makaronu spaghetti
  • kilka łodyżek zielonych szparagów
  • 4 łyżki lub więcej startego grana padano lub parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Szparagi myjemy.
  • Osuszamy.
  • Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki.
  • Każdą szparagę kroimy na pół.
  • Zagotowujemy wodę na makaron, solimy.
  • Do wody dodajemy makaron oraz szparagi.
  • Odcedzamy.
  • Do makaronu ze szparagami dodajemy oliwę z oliwek.
  • Mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy posypane startym grana padano lub parmezanem.
  • Nie kupujmy gotowego, już startego w woreczkach sera, który jest kiepskiej jakości. Warto naprawdę zainwestować w kawałek sera i na bieżąco wykorzystywać do dań.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz