Focaccia po raz kolejny! Piszecie w wiadomościach, że bardzo lubicie moje przepisy i chętnie przygotowujecie ten włoski chleb.
Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów.
To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne oliwki! Smakuje wyśmienicie,najlepiej oczywiście zaraz po wyjęciu z piekarnika!
Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą / 1 duża focaccia lub 2-3 mniejsze o średnicy 25 cm (jeśli zrobisz mniejsze-focaccia będzie niższa, jeśli lubisz grubsze ciasto-przygotuj 1 dużą focaccię)
Ja wybrałam pierwszą opcję, czyli kilka mniejszych i niższych chlebków.
Składniki:
na ciasto:
- 2 1/2 szklanki maki pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy
dodatki:
- 1 cukinia
- 350 g czarnych oliwek
- 1 kostka sera feta
- 1/2 szklanki startego grana padano/parmezanu
- kilka łodyg szparagów
- przyprawa suszone pomidory w młynku
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
- Dolewamy wodę i oliwę.
- Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
- Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
- Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
- Przykrywamy ręcznikiem.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia.
- Na cieście układamy oliwki, lekko dociskając.
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki.
- Układamy na placku.
- Łodygi szparagów kroimy w grubsze plastry i posypujemy po wierzchu.
- Oprószamy pokruszona fetą i suszonymi pomidorami w młynku.
- Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
- Podajemy posypane startym parmezanem lub grana padano.
- Smak można wzbogacić posypując suszonym oregano.
- Focaccię można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz