niedziela, 6 maja 2018

Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą

Focaccia po raz kolejny! Piszecie w wiadomościach, że bardzo lubicie moje przepisy i chętnie przygotowujecie ten włoski chleb. 

Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów.

To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne oliwki! Smakuje wyśmienicie,najlepiej oczywiście zaraz po wyjęciu z piekarnika!




Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą / 1 duża focaccia lub 2-3 mniejsze o średnicy 25 cm (jeśli zrobisz mniejsze-focaccia będzie niższa, jeśli lubisz grubsze ciasto-przygotuj 1 dużą focaccię)

Ja wybrałam pierwszą opcję, czyli kilka mniejszych i niższych chlebków.

Składniki:

na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy

dodatki:
  • 1 cukinia
  • 350 g czarnych oliwek
  • 1 kostka sera feta
  • 1/2 szklanki startego grana padano/parmezanu
  • kilka łodyg szparagów
  • przyprawa suszone pomidory w młynku

Przygotowanie:


  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy pokruszone drożdże i sól.
  • Dolewamy wodę i oliwę.
  • Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
  • Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
  • Przykrywamy ręcznikiem.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia.
  • Na cieście układamy oliwki, lekko dociskając.
  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki.
  • Układamy na placku.
  • Łodygi szparagów kroimy w grubsze plastry i posypujemy po wierzchu.
  • Oprószamy pokruszona fetą i suszonymi pomidorami w młynku.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
  • Podajemy posypane startym parmezanem lub grana padano.
  • Smak można wzbogacić posypując suszonym oregano.
  • Focaccię można zamrozić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...