Dzisiaj ugotowałam pyszną zupę z botwinki, jutro planuję sesję zdjęciową. Bardzo lubię buraki, a najbardziej pieczone. Są soczyste i tak smaczne, zwłaszcza w sałatkach. Ostatnio zrobiłam taką wersję sałatki z pieczonym burakiem: rukola, brązowa soczewica, ser pleśniowy, słonecznik i delikatny, miodowy dressing.
Sałatka z pieczonego buraka świetnie smakuje także z uprażonymi wcześniej na suchej patelni orzechami włoskimi. Zamiast soczewicy można dodać np. ciecierzycę z puszki, którą bardzo lubię. W ostatnim czasie natrafiam na pyszną, drobnolistną i ostrą rukolę prosto z Włoch.
Sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym / 2 porcje
Składniki:
- 1 duży upieczony lub ugotowany burak
- 4 garście rukoli
- mały kawałek sera pleśniowego: camembert lub brie
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki
- 3 garście słonecznika
- 1/4 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki startego grana padano lub parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rukolę rozkładamy na talerzu.
- Buraka kroimy w cienkie plasterki.
- Układamy na rukoli.
- Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
- Odsączamy i rozsypujemy na rukoli z burakiem.
- Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki/plasterki.
- Układamy na talerzu z rukola, burakami i soczewicą.
- Całość posypujemy ziarnami słonecznika.
- Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek oraz miód.
- Doprawiamy do smak€.
- Zakręcamy słoiczek i wstrząsamy.
- Dressingiem polewamy sałatkę.
- Całość oprószamy startym grana padano lub parmezanem.
- Do tej sałatki pasuje także wyrazistszy w smaku ser jak np. lazur lub gorgonzola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz