2018/05/18

Sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym

Dzisiaj ugotowałam pyszną zupę z botwinki, jutro planuję sesję zdjęciową. Bardzo lubię buraki, a najbardziej pieczone. Są soczyste i tak smaczne, zwłaszcza w sałatkach. Ostatnio zrobiłam taką wersję sałatki z pieczonym burakiem: rukola, brązowa soczewica, ser pleśniowy, słonecznik i delikatny, miodowy dressing.

Sałatka z pieczonego buraka świetnie smakuje także z uprażonymi wcześniej na suchej patelni orzechami włoskimi. Zamiast soczewicy można dodać np. ciecierzycę z puszki, którą bardzo lubię. W ostatnim czasie natrafiam na pyszną, drobnolistną i ostrą rukolę prosto z Włoch


 



Sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym / 2 porcje

Składniki:
  • 1 duży upieczony lub ugotowany burak
  • 4 garście rukoli
  • mały kawałek sera pleśniowego: camembert lub brie
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki
  • 3 garście słonecznika
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki startego grana padano lub parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Rukolę rozkładamy na talerzu.
  • Buraka kroimy w cienkie plasterki.
  • Układamy na rukoli.
  • Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odsączamy i rozsypujemy na rukoli z burakiem.
  • Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki/plasterki.
  • Układamy na talerzu z rukola, burakami i soczewicą.
  • Całość posypujemy ziarnami słonecznika.
  • Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek oraz miód.
  • Doprawiamy do smak€.
  • Zakręcamy słoiczek i wstrząsamy.
  • Dressingiem polewamy sałatkę.
  • Całość oprószamy startym grana padano lub parmezanem.
  • Do tej sałatki pasuje także wyrazistszy w smaku ser jak np. lazur lub gorgonzola.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz