Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu, wszystko smakuje lepiej. Pamiętam w dzieciństwie wycieczki do pobliskiego Parku Kościuszki w Katowicach z babcią Małgosią, która zawsze zabierała ze sobą dla nas prowiant na cały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u.
Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu? Piękna pogoda zachęca do grillowania, prawda? Jaki grill wybrać? Trudna sprawa, ale mam dla Was wskazówkę, bo w Makro znajdziecie przeróżne grille, oferta jest naprawdę bogata i każdy znajdzie swój wymarzony grill https://www.makro.pl/swiat-produktow/grill
Z okazji rozpoczęcia sezonu grillowego przygotowałam wyjątkową sałatkę, która najlepiej smakuje z Prosecco. Sprawdziłam i smak jest idealny!
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką i truskawkami / 2 porcje
Składniki:
- 6 łodyg zielonych szparagów
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2 garście rukoli
- 8 kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula
- 2 pomidory rzymskie
- 2 łyżki posiekanej dymki (zielona cześć)
- 2 truskawki
- 2 łyżki wiórków parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy.
- Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki.
- Zagotowujemy wodę z solą.
- Wkładamy szparagi.
- Gotujemy 5-8 minut.
- Odcedzamy.
- Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie.
- Odsączamy.
- Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski.
- Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli.
- Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej.
- Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę.
- Układamy na środku każdej porcji.
- Na wierzchu układamy paski zielonych szparagów.
- Mozzarellę rozrywamy i układamy na rukoli z dodatkami.
- Całość posypujemy posiekaną dymką i wiórkami parmezanu.
- Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku.
- Każdą porcję podajemy z ćwiartkami truskawki.
- Najlepiej smakuje z włoskim Prosecco.
Partnerem publikacji jest Makro
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz