Co zrobić jeśli zostanie nam nieco kaszy jęczmiennej? Przygotować sałatkę! Często tak robię i za każdym razem sałatka wychodzi bardzo smacznie! Lubię sałatki z różnych kasz, bo są bardzo zdrowe i syte. W ciepły dzień spokojnie mogą zastąpić ciepły posiłek. Są orzeźwiające, kolorowe i pełne witamin!
Zostało mi około 1 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej. Połączyłam ją z pomidorem i ogórkiem, cieciorką, mozzarellą, suszonymi ziołami i siemieniem lnianym. Całość skropiłam dobrej jakości oliwą z oliwek i gotowe. Sałatki wyszło naprawdę sporo, spokojnie wystarczy także na jutrzejsze śniadanie!
Sałatka z kaszy jęczmiennej / 4-6 porcji
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (tj. około 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej)
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 szklanki cieciorki z puszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka kuleczek mozzarelli
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przesypujemy do miski.
- Dodajemy opłukaną z zalewy cieciorkę.
- Ogórka razem ze skórą kroimy w drobną kostkę.
- Przekładamy do miski z kaszą.
- Pomidory kroimy w kostkę razem ze skórką, dodajemy do pozostałych składników.
- Kuleczki mozzarelli rozrywamy na mniejsze części i dodajemy do sałatki.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy suszone oregano.
- Posypujemy siemieniem lnianym w ziarenkach.
- Mieszamy.
- Najlepiej smakuje lekko schłodzona!
bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuń