2018/05/21

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Co zrobić jeśli zostanie nam nieco kaszy jęczmiennej? Przygotować sałatkę! Często tak robię i za każdym razem sałatka wychodzi bardzo smacznie! Lubię sałatki z różnych kasz, bo są bardzo zdrowe i syte. W ciepły dzień spokojnie mogą zastąpić ciepły posiłek. Są orzeźwiające, kolorowe i pełne witamin!

Zostało mi około 1 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej. Połączyłam ją z pomidorem i ogórkiem, cieciorką, mozzarellą, suszonymi ziołami i siemieniem lnianym. Całość skropiłam dobrej jakości oliwą z oliwek  i gotowe. Sałatki wyszło naprawdę sporo, spokojnie wystarczy także na jutrzejsze śniadanie!





Sałatka z kaszy jęczmiennej / 4-6 porcji

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (tj. około 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 szklanki cieciorki z puszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilka kuleczek mozzarelli
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kaszę przesypujemy do miski.
  • Dodajemy opłukaną z zalewy cieciorkę.
  • Ogórka razem ze skórą kroimy w drobną kostkę.
  • Przekładamy do miski z kaszą.
  • Pomidory kroimy w kostkę razem ze skórką, dodajemy do pozostałych składników.
  • Kuleczki mozzarelli rozrywamy na mniejsze części i dodajemy do sałatki.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku i dodajemy suszone oregano.
  • Posypujemy siemieniem lnianym w ziarenkach.
  • Mieszamy.
  • Najlepiej smakuje lekko schłodzona!





1 komentarz: