Jak mija Wam pierwszy majowy wieczór? To wieczorami właśnie najlepiej pracuje mi się na blogu, jest już nie tak ciepło jak w ciągu dnia, a muzyka dodatkowo sprawia, że jest naprawdę przyjemnie i klimatycznie.
Bardzo dojrzałe awokado czekało od wczoraj na swoją kolej. Po czym poznać w sklepie, że awokado jest dojrzałe? To proste, bo wystarczy delikatnie poruszyć "ogonek", jeśli usuwa się bez problemu, to dojrzała sztuka i bez problemu możemy ją zabrać do domu! W przeciwnym razie będzie musiało troszkę poczekać i dojrzeć, aby nadawało się do konsumpcji. Są na to przeróżne sposoby, najpopularniejszy to chyba papierowa torebka, w której zamykamy awokado. Można też wystawić na słońce i czekać :)
Grzanka z pastą z awokado, jajkiem sadzonym i parmezanem / 2 porcje
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 2 kromki czerstwego pieczywa (do grzanek takie jest najlepsze!)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki wiórków parmezanu lub np. grana padano
- 1 łyżka soku z cytryny/limonki
- 3 łyżeczki masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Awokado delikatnie przekrawamy nożem.
- Przekręcamy.
- Usuwamy pestkę.
- Łyżką wydrążamy miąższ do miseczki.
- Rozdrabniamy widelcem, aby powstała gładka pasta.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Kromki chleba grillujemy z każdej strony.
- Na chrupiące grzanki nakładamy pastę z awokado.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Wbijamy jajka i smażymy sadzone.
- Zależy nam, aby żółtko pozostało płynne.
- Usmażone jajka nakładamy na każdą z grzanek.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Oprószamy wiórkami parmezanu.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Grzanki można dodatkowo skropić po wierzchu sokiem z limonki!
- Podajemy np. z szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.
- Jajka oprószyłam suszonymi pomidorami w młynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz