2018/05/01

Grzanka z pastą z awokado, jajkiem sadzonym i parmezanem

Jak mija Wam pierwszy majowy wieczór? To wieczorami właśnie najlepiej pracuje mi się na blogu, jest już nie tak ciepło jak w ciągu dnia, a muzyka dodatkowo sprawia, że jest naprawdę przyjemnie i klimatycznie.

Bardzo dojrzałe awokado czekało od wczoraj na swoją kolej. Po czym poznać w sklepie, że awokado jest dojrzałe? To proste, bo wystarczy delikatnie poruszyć "ogonek", jeśli usuwa się bez problemu, to dojrzała sztuka i bez problemu możemy ją zabrać do domu! W przeciwnym razie będzie musiało troszkę poczekać i dojrzeć, aby nadawało się do konsumpcji. Są na to przeróżne sposoby, najpopularniejszy to chyba papierowa torebka, w której zamykamy awokado. Można też wystawić na słońce i czekać :)



Grzanka z pastą z awokado, jajkiem sadzonym i parmezanem / 2 porcje

Składniki:
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 2 kromki czerstwego pieczywa (do grzanek takie jest najlepsze!)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wiórków parmezanu lub np. grana padano
  • 1 łyżka soku z cytryny/limonki
  • 3 łyżeczki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Awokado delikatnie przekrawamy nożem.
  • Przekręcamy.
  • Usuwamy pestkę.
  • Łyżką wydrążamy miąższ do miseczki.
  • Rozdrabniamy widelcem, aby powstała gładka pasta.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Kromki chleba grillujemy z każdej strony.
  • Na chrupiące grzanki nakładamy pastę z awokado.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Wbijamy jajka i smażymy sadzone.
  • Zależy nam, aby żółtko pozostało płynne.
  • Usmażone jajka nakładamy na każdą z grzanek.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Oprószamy wiórkami parmezanu.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Grzanki można dodatkowo skropić po wierzchu sokiem z limonki!
  • Podajemy np. z szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.
  • Jajka oprószyłam suszonymi pomidorami w młynku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz