2018/05/08

Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo

Czy jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki. 

Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne! 

Dzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo!




Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje


Składniki:
  • 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne)
  • 4 garście malutkich pieczarek
  • 4 garście szpinaku baby
  • 100 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu/grana padano
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy plasterki chorizo i czosnek.
  • Podsmażamy chwilę.
  • Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki.
  • Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Dodajemy do warzyw z chorizo.
  • Mieszamy.
  • Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz