Czy jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki.
Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne!
Dzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo!
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje
Składniki:
- 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne)
- 4 garście malutkich pieczarek
- 4 garście szpinaku baby
- 100 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu/grana padano
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Kroimy na plasterki.
- Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy plasterki chorizo i czosnek.
- Podsmażamy chwilę.
- Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki.
- Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Dodajemy do warzyw z chorizo.
- Mieszamy.
- Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz