Czy lubicie zapach czosnku podsmażanego na maśle? Dzisiejsza kolacja była przepyszna. Każdego dnia staram się przygotowywać nowe dania. Zawsze jednak jest kolorowo i smacznie.
Z prostych składników zrobiłam na dzisiejszą kolację omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem. Całość posypałam ziarenkami siemienia lnianego, które lubię dodawać do owsianek i dań wytrawnych.
Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem / 1-2 osoby ;)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/3 średniej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść czarnych oliwek
- 4 łyżki startego grana padano/parmezanu
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Oliwki odsączamy i kroimy na plasterki.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cukinię.
- Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy z solą i pieprzem, najlepiej trzepaczką.
- Gdy czosnek zacznie już ładnie pachnieć, wlewamy jajka.
- Podgrzewamy, aż masa ładnie się zetnie.
- Gotowy omlet zsuwamy na talerz.
- Posypujemy siemieniem lnianym i startym serem.
- Omlet można posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, świetnie tutaj pasuje poza szczypiorkiem i dymką np. tymianek.
wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńdziękuję, teraz kupiłam malutką patelkę i omlety będą wreszcie jeszcze bardziej apetyczne na fotografiach, trzymaj kciuki!
Usuń