Zgadnijcie co zrobiłam dzisiaj na obiad? Makaron! Uwielbiam dania makaronowe i zawsze mam zapasy makaronu w szafce. Są to najczęściej spaghetti i penne.
Tym razem wybrałam makaron penne. Dodałam pieczarki i brązową soczewicę oraz grana padano. Obiad szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Makaron z pieczarkami i soczewicą to danie w sam raz dla wszystkich, którzy lubią makarony, ale niekoniecznie z dodatkiem mięsa.
Makaron z pieczarkami i soczewicą / 1 porcja
Składniki
- makaron penne dla 1 osoby
- 1 garść malutkich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki
- 2 garście startego grana padano lub parmezanu
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Kroimy na pół.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek oraz pieczarki,
- Podsmażamy, aż pieczarki ściemnieją, a czosnek będzie miękki.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Dodajemy do pieczarek z czosnkiem.
- Dodajemy odsączoną brązową soczewicę, suszone oregano, doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane startym grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz