2018/05/15

Makaron z pieczarkami i soczewicą

Zgadnijcie co zrobiłam dzisiaj na obiad? Makaron! Uwielbiam dania makaronowe i zawsze mam zapasy makaronu w szafce. Są to najczęściej spaghetti i penne. 

Tym razem wybrałam makaron penne. Dodałam pieczarki i brązową soczewicę oraz grana padano. Obiad szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Makaron z pieczarkami i soczewicą to danie w sam raz dla wszystkich, którzy lubią makarony, ale niekoniecznie z dodatkiem mięsa.




Makaron z pieczarkami i soczewicą / 1 porcja

Składniki
  • makaron penne dla 1 osoby
  • 1 garść malutkich pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki
  • 2 garście startego grana padano lub parmezanu
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Kroimy na pół.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek oraz pieczarki,
  • Podsmażamy, aż pieczarki ściemnieją, a czosnek będzie miękki.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Dodajemy do pieczarek z czosnkiem.
  • Dodajemy odsączoną brązową soczewicę, suszone oregano, doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane startym grana padano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz