2015/12/04

18 przepisów z rukolą

Rukola, inaczej rokietta siewna, jest warzywem śródziemonomorskim, w Europie najpopularniejsza w Hiszpanii i we Włoszech. Spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką. Bez problemu można ją wyhodować w warunkach domowych, w doniczkach, co sprawia, że jej smakiem możemy cieszyć się przez cały rok! Rukola ma więcej żelaza i wapnia niż sałata lodowa. Jak kupować rukolę i jak ją przechowywać? Przede wszystkim zwracajcie uwagę jak jest przechowywana w  sklepach - szukajcie rukoli w lodówkach. Musi mieć jednolity, zielony kolor i nie może być mokra w środku. Najsmaczniejsza jest ta z drobnymi listkami. W domu, po otwarciu rukolę można przechowywać w lodówce do kilku dni. 


Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak  rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem, ale na tym nie koniec. Rukola świetnie smakuje jako składnik kanapek tych na ciepło i na zimno. Ożywi smak mozzarelli, a z makaronem spaghetti tworzy pyszny duet. Jakie, inne polaczenia z rukolą są smaczne? Specjalnie dla Was przygotowałam 18 najlepszych przepisów z rukolą! Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię rukolę i niejeden przepis mnie zainteresował. Na pewno kilka z nich wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń