2015/12/26

Grzane wino z bakaliami

W tym roku dwa razy piłam grzańca w Krakowie i Katowicach, ale uwierzcie mi, jeszcze nigdy nie piłam takiego zrobionego w domu. Pomimo, że pogoda za oknami iście wiosenna, zrealizowałam swoje postanowienie świąteczne i był grzaniec, z bakaliami! Zazwyczaj preferuję wina schłodzone, grzane wino w połączeniu z domowej roboty keksem to zgrany smakowo duet świąteczny, spróbujcie koniecznie!


Grzane wino z bakaliami

Składniki:
  • 750 ml czerwonego, półsłodkiego wina
  • 250 g bakalii
  • 4 - 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonych goździków
  • pomarańcza

Przygotowanie:
  • Bakalie z goździkami przekładamy do garnka, wlewamy wino.
  • Całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
  • Przelewamy do szklanek, podajemy z ćwiartką plasterka pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz