W tym roku dwa razy piłam grzańca w Krakowie i Katowicach, ale uwierzcie mi, jeszcze nigdy nie piłam takiego zrobionego w domu. Pomimo, że pogoda za oknami iście wiosenna, zrealizowałam swoje postanowienie świąteczne i był grzaniec, z bakaliami! Zazwyczaj preferuję wina schłodzone, grzane wino w połączeniu z domowej roboty keksem to zgrany smakowo duet świąteczny, spróbujcie koniecznie!
Grzane wino z bakaliami
Składniki:
- 750 ml czerwonego, półsłodkiego wina
- 250 g bakalii
- 4 - 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonych goździków
- pomarańcza
Przygotowanie:
- Bakalie z goździkami przekładamy do garnka, wlewamy wino.
- Całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
- Przelewamy do szklanek, podajemy z ćwiartką plasterka pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz