2015/12/01

Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami

Ostatni miesiąc tego roku postanowiłam rozpocząć od śniadania z cytrusami w roli głównej. Wczoraj dostałam sporo dużych gruszek, pyszne, słodkie, a jednocześnie delikatne w smaku i chrupiące. Jak się okazało takie śniadanie dodało mi sporo energii. Już raz połączyłam rukolę z kaszą gryczaną i mandarynkami, bardzo pasujące do siebie składniki i orzeźwiające smaki. Zachęcam Was do eksperymentowania!





Cytrusowa sałatka z rukolą, camembertem i orzechami

Składniki:
  • 2 garście rukoli drobnolistnej
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 klementynka
  • 1 garść łuskanych, posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 sera camembert
  • płatki chili (jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
  • dobrej jakości oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Rukolę układamy na talerzu. 
  • Gruszkę kroimy na podłużne plastry, ser na mniejsze kawałki i układamy na rukoli. 
  • Z cytrusów wycinamy "filety" i układamy z pozostałymi składnikami. Z reszty owoców wyciskamy sok do sałatki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy płatkami chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz