Ostatni miesiąc tego roku postanowiłam rozpocząć od śniadania z cytrusami w roli głównej. Wczoraj dostałam sporo dużych gruszek, pyszne, słodkie, a jednocześnie delikatne w smaku i chrupiące. Jak się okazało takie śniadanie dodało mi sporo energii. Już raz połączyłam rukolę z kaszą gryczaną i mandarynkami, bardzo pasujące do siebie składniki i orzeźwiające smaki. Zachęcam Was do eksperymentowania!
Cytrusowa sałatka z rukolą, camembertem i orzechami
Składniki:
- 2 garście rukoli drobnolistnej
- 1/2 gruszki
- 1/2 pomarańczy
- 1 klementynka
- 1 garść łuskanych, posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 sera camembert
- płatki chili (jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
- dobrej jakości oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Rukolę układamy na talerzu.
- Gruszkę kroimy na podłużne plastry, ser na mniejsze kawałki i układamy na rukoli.
- Z cytrusów wycinamy "filety" i układamy z pozostałymi składnikami. Z reszty owoców wyciskamy sok do sałatki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz