2015/12/18

Kapusta kiszona z suszonymi grzybami

Nie wyobrażam sobie nadchodzących świąt bez kapusty kiszonej z suszonymi grzybami, robię ją tylko raz w roku. Zapach roznosi się po całym domu! Dzisiaj przygotowałam kapustę także na farsz do pierogów i uszek.  Nie zapominam o liściach laurowych, dodaję ziele angielskie, jałowiec, czosnek i szczyptę miłości do gotowania, aby uzyskać jak najwięcej aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu lub rozkruszcie w dłoni.

Do tego przepisu wykorzystałam suszone maślaki, ale to od Was zależy jaki rodzaj suszonych grzybów wybierzecie. Jeśli kupicie zbyt kwaśną kapustę kiszoną, przepłuczcie ją kilka razy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kapustę można zmielić na niemalże gładką masę jako farsz do pierożków czy innych wytrawnych wypieków.




Kapusta kiszona z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka jałowca
  • 150 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka.
  • Umyte pieczarki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy suszone grzyby i wszystkie zioła razem z czosnkiem obranym i pokrojonym na plasterki.
  • Całość zalewamy wodą ponad poziom kapusty, gotujemy do miękkości.
  • Tak przygotowaną kapustę odcedzamy, doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do drugiego dania. 
  • Możemy zmielić w blenderze na farsz do pierogów, dodając suszony majeranek, ale i do innych słonych wypieków.  Taki farsz można zamrozić i przygotować przekąski np. na Sylwestra.


2 komentarze: