Nie wyobrażam sobie nadchodzących świąt bez kapusty kiszonej z suszonymi grzybami, robię ją tylko raz w roku. Zapach roznosi się po całym domu! Dzisiaj przygotowałam kapustę także na farsz do pierogów i uszek. Nie zapominam o liściach laurowych, dodaję ziele angielskie, jałowiec, czosnek i szczyptę miłości do gotowania, aby uzyskać jak najwięcej aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu lub rozkruszcie w dłoni.
Do tego przepisu wykorzystałam suszone maślaki, ale to od Was zależy jaki rodzaj suszonych grzybów wybierzecie. Jeśli kupicie zbyt kwaśną kapustę kiszoną, przepłuczcie ją kilka razy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kapustę można zmielić na niemalże gładką masę jako farsz do pierożków czy innych wytrawnych wypieków.
Kapusta kiszona z suszonymi grzybami
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka jałowca
- 150 g suszonych grzybów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka.
- Umyte pieczarki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy suszone grzyby i wszystkie zioła razem z czosnkiem obranym i pokrojonym na plasterki.
- Całość zalewamy wodą ponad poziom kapusty, gotujemy do miękkości.
- Tak przygotowaną kapustę odcedzamy, doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.
- Możemy zmielić w blenderze na farsz do pierogów, dodając suszony majeranek, ale i do innych słonych wypieków. Taki farsz można zamrozić i przygotować przekąski np. na Sylwestra.
uwielbiam !
OdpowiedzUsuńi ja też, ale najlepiej smakuje raz w roku :)
Usuń