Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo! W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do prostych kanapek, z masłem, żółtym serem czy wędliną, bo tak jest najprościej, najszybciej, ale czy najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków. Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła, staram się urozmaicać codzienne śniadania, przygotowując proste, ale smaczne pasty, które stanowią tylko początek drogi do pysznego śniadania! Kanapki możecie posmarować pastą, później ułożyć ulubione dodatki.
Jeśli już mamy pyszne dodatki, a zabrakło nam pieczywa, warto zrobić takie last minute, z patelni. Znacie chlebki flatbread?
- Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili
- Gremolata
- Masło z orzechów włoskich
- Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili
- Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia
- Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
- Pesto z pieczonej dyni
- Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką
- Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem
- Bukiet sałat z brokułami i jajkiem
- Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym
To masło z orzechów włoskich mnie zainteresowało ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)