2015/11/13

Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Ostatnią porcję dyni wykorzystałam na pastę. To z pewnością także ostatni w tym roku dyniowy przepis, ale koniecznie musicie spróbować! Dynię jadłam już na wiele sposobów, a wszystkie znajdziecie na blogu.

Wczoraj z połówki dyni hokkaido, którą oczyściłam i podzieliłam na mniejsze kawałki, zrobiłam kolację. Tak podpieczoną dynię zajadałam z sosem balsamicznym. Połowę porcji zostawiłam na dzisiaj i powstała pasta.

Dyniowe przepisy:



Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1/4 małej dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • nasiona chia do posypania
  • sól
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  • Dynię oczyszczamy, dzielimy na podobnej wielkości kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, oprószamy sola i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st.
  • Upieczoną dynię obieramy ze skóry, a gdy masa przestygnie, wkładamy do blendera razem z kawałkami czosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
  • Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia, ale i jako dip do przekąsek, nadzienie do pieczonych pierożków.
  • Dla wzmocnienia smaku, jeśli lubimy, można dodać płatki chili.

2 komentarze: