Ostatnią porcję dyni wykorzystałam na pastę. To z pewnością także ostatni w tym roku dyniowy przepis, ale koniecznie musicie spróbować! Dynię jadłam już na wiele sposobów, a wszystkie znajdziecie na blogu.
Wczoraj z połówki dyni hokkaido, którą oczyściłam i podzieliłam na mniejsze kawałki, zrobiłam kolację. Tak podpieczoną dynię zajadałam z sosem balsamicznym. Połowę porcji zostawiłam na dzisiaj i powstała pasta.
Dyniowe przepisy:
- Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia
- Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
- Pesto z pieczonej dyni
- Spaghetti z pesto z pieczonej dyni
- Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
- Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Składniki:
- 1/4 małej dyni hokkaido
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- nasiona chia do posypania
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Dynię oczyszczamy, dzielimy na podobnej wielkości kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, oprószamy sola i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st.
- Upieczoną dynię obieramy ze skóry, a gdy masa przestygnie, wkładamy do blendera razem z kawałkami czosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
- Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia, ale i jako dip do przekąsek, nadzienie do pieczonych pierożków.
- Dla wzmocnienia smaku, jeśli lubimy, można dodać płatki chili.
super pomysł z dodatkiem tych orzechów!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń