Z pewnością są wśród Was tacy, którzy jeszcze nie jedli dania z dynią w tym sezonie. Pora to nadrobić, bo sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa jest sporo. Na blogu znajdziecie 7 przepisów, od surówek po musy, jest i pesto dyniowe.
Dynię można jeść na surowo, wystarczy obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce. Najlepiej smakuje mi taka pieczona, skropiona oliwą z oliwek w postaci frytek. Można ją mrozić, blendować. Jestem przekonana, że kilka moich przepisów zachęci Was do dyniowego eksperymentowania, bo to niedrogie warzywo i zbyt piękne, aby zrobić z niego jedynie zupę!
- Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia
- Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
- Pesto z pieczonej dyni
- Spaghetti z pesto z pieczonej dyni
- Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
- Surówka z dyni z rukolą i orzechami
- Rozgrzewająca zapiekanka bezmięsna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz