Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu:
- Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia
- Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
- Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
- Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Pesto z pieczonej dyni
Składniki:
- 500 g świeżej dyni
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego grana padano
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- szczypta płatków chili (jeśli lubicie ostrzejszy smak)
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Dynię dzielimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
- Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwą z oliwek i układamy dynię, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż zmięknie w temperaturze 180 st.
- Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy plasterki czosnku, grana padano i orzechy włoskie, stopniowo dolewamy oliwę.
- Możecie dodać płatki chili, bo pesto w smaku jest dość łagodne, wyczuwalny jest wyraźnie smak czosnku i grana padano. Całość miksujemy na jednolitę masę. Do smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony.
- Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek do zupy z pewnością wzbogaci jej smak!
a ja jeszcze nie jadłam dyni w tym sezonie ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
to świetne okazja, aby wreszcie zjeść dynię!
Usuń