2015/11/05

Pesto z pieczonej dyni

Przez kilka tygodni dynia czekała na swoja kolej, na parapecie w kuchni. Dzisiaj przyszła pora na pyszne pesto, z pieczonej dyni. Szbkie w przygotowaniu, a co najważniejsze domowej roboty, nie ma nic lepszego!

Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu:



Pesto z pieczonej dyni

Składniki:
  • 500 g świeżej dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • szczypta płatków chili (jeśli lubicie ostrzejszy smak)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Dynię dzielimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
  • Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwą z oliwek i układamy dynię, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż zmięknie w temperaturze 180 st.
  • Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy plasterki czosnku, grana padano i orzechy włoskie, stopniowo dolewamy oliwę. 
  • Możecie dodać płatki chili, bo pesto w smaku jest dość łagodne, wyczuwalny jest wyraźnie smak czosnku i grana padano. Całość miksujemy na jednolitę masę. Do smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony.
  • Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek do zupy z pewnością wzbogaci jej smak!


2 komentarze:

  1. a ja jeszcze nie jadłam dyni w tym sezonie ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń