2014/09/09

Jak szybko przygotować śliwkowy sos?

Śliwkowy sos

Składniki:
  • 10 dużych śliwek
  • 3 łyżeczki rumu
  • 2 - 3 łyżki cukru białego
  • 1/2  łyżeczki masła
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej
  • przyprawa w młynku cynamon z wanilią (użyłam Kamis)

Przygotowanie:
  • Wypestkowane śliwki dzielmy na ćwiartki. 
  • Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. 
  • Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.
Śliwka - robaczywka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz