Składniki:
- 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla
- 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry
- 1/2 średniej cukinii
- 2 średnie i obrane ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach
- 3 ząbki czosnku
- 1 bardzo mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
- 2 szczypty ostrej papryki
- szczypta kurkumy
- sól, biały mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
- Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką.
- Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły.
- Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz