- 500 g ziemniaków
- 500 g śliwek węgierek, małych
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- mielony cynamon
- drobny cukier biały
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie nożem przekrawamy, ale nie do końca, tak, aby usunąć pestkę.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną.
- Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę.
- Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną.
- Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze kilka minut po tym, jak wypłyną na wierzch.
- Podajemy polane masłem, posypane cynamonem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz