Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem
gofry nieodłącznie kojarzą się z Belgią, zapraszam na relacje z mojej wycieczki tutaj
Składniki:
gofry nieodłącznie kojarzą się z Belgią, zapraszam na relacje z mojej wycieczki tutaj
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mleka 1,5% tł.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta)
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
- cukier puder do oprószenia gofrów
- szklanka śmietanki do ubijania 30%
- 3 łyżki kakao w proszku bez cukru
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywno.
- Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz