Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 2 maja 2018

Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem

Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu, wszystko smakuje lepiej. Pamiętam w dzieciństwie wycieczki do pobliskiego Parku Kościuszki w Katowicach z babcią Małgosią, która zawsze zabierała ze sobą dla nas prowiant na cały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u.

Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu? Piękna pogoda zachęca do grillowania, prawda? Jaki grill wybrać? Trudna sprawa, ale mam dla Was wskazówkę, bo w Makro znajdziecie przeróżne grille, oferta jest naprawdę bogata i każdy znajdzie swój wymarzony grill https://www.makro.pl/swiat-produktow/grill

Z okazji rozpoczęcia sezonu grillowego przygotowałam wyjątkową sałatkę, która najlepiej smakuje z Prosecco. Sprawdziłam i smak jest idealny!






Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką i truskawkami / 2 porcje

Składniki:
  • 6 łodyg zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 garście rukoli
  • 8 kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula
  • 2 pomidory rzymskie
  • 2 łyżki posiekanej dymki (zielona cześć)
  • 2 truskawki
  • 2 łyżki wiórków parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Szparagi myjemy.
  • Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki.
  • Zagotowujemy wodę z solą.
  • Wkładamy szparagi.
  • Gotujemy 5-8 minut.
  • Odcedzamy.
  • Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie.
  • Odsączamy.
  • Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski.
  • Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli.
  • Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej.
  • Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę.
  • Układamy na środku każdej porcji.
  • Na wierzchu układamy paski zielonych szparagów.
  • Mozzarellę rozrywamy i układamy na rukoli z dodatkami.
  • Całość posypujemy posiekaną dymką i wiórkami parmezanu.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku.
  • Każdą porcję podajemy z ćwiartkami truskawki.
  • Najlepiej smakuje z włoskim Prosecco.





 Partnerem publikacji jest Makro

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz