2017/01/08

Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano

Dzisiaj po raz kolejny udowodnię Tobie, że nie potrzeba sporo czasu na przygotowanie ciepłego, porannego posiłku. Wystarczą dwa jajka, soczewica, czosnek, podkreślający smak ser grana padano i czarnuszka, która z jajkami tworzy przepyszny duet. Ten przepis śmiało może stanowić letni obiad, gotowy w niemal kwadrans. Pomysłów na zapiekane jajka jest sporo, ważne jest jedynie odpowiednie dobranie składników, można połączyć pomidory z jajkiem, mozzarellą i bazylią lub przygotować meksykańską wersję z czerwoną fasolą, ostrą kiełbasą i nachosami.



Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki soczewicy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść startego sera grana padano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Dno małego naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek.
  • Na oliwie układamy opłukaną z zalewy i odsączoną soczewicę i pokrojny w kostkę, obrany czosnek.
  • Oprószamy solą i pieprzem. Nie przesadźmy z solą, bo grana padano jest już słony.
  • Na wierzchu wbijamy dwa jajka.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C na 10-15 minut, aż jajka zetną się.
  • Jesli lubisz bardziej płnne żółtko, zapiekaj krócej.
  • Gotowe podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy czarnuszką i startym grana padano.
  • Podajemy np. z paluszkami włoskimi grissini lub grzankami.
  • Dla lubiących ostrzejsze smaki można podać danie z ostrym sosem chili.
  • Latem do takiej wersji warto dodać pomidorki.
  • Nie kupujmy gotowego, startego sera grana padano, często jest suchy i bez smaku.
  • Warto zainwestować w dobry kawałek grana padano i na bieżąco ścierać na tarce do konkretnego dania. 


10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na śniadanie. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, z pewnością skorzystam :-) Mam jednak 2 pytania: Czy stosujesz tylko soczewicę z puszki, czy po prostu tak jest szybciej ;-) i drugie pytanie - czy koniecznie trzeba zapiekać w piekarniku czy można by po przykryciem na piecyku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwykle korzystam z tej z puszki, ale możesz także zrobić z tej ugotowanej, oczywiście możesz zapiec na gazie pod przykryciem na małej patelni podobnej wielkości jak naczynia na moim zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczyło mnie to połączenie, ale wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń