2017/01/26

Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

Dzisiaj zjadłam przepyszne drugie śniadanie, na ciepło. Jajka zapiekłam z pieczarkami, czosnkiem i szpinakiem, posypałam czarnuszką i grana padano. Podałam ze świeżą bułeczką, było idealne jak na czwartkowy dzień. To już kolejny przepis na zapiekane jajka, które tak mi smakują, zwłaszcza zimą. Proste, szybkie i bardzo syte śniadanie na ciepło, czyli tak jak lubię najbardziej. Taki przepis można wykorzystać także na obiad lub kolację.


Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 5 pieczarek
  • garść szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu

Przygotowanie:
  • Pieczarki i szpinak dokładnie myjemy.
  • Osuszamy.
  • Pieczarki kroimy na plasterki.
  • Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek.
  • Dodajemy szpinak i plasterki pieczarek.
  • Dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą z oliwek.
  • W naczyniu układamy szpinak z pieczarkami i czosnkiem.
  • Wbijamy dwa jajka.
  • Zapiekamy w temp. 180 st. C przez nie wiecej niż 15 minut.
  • Czas zapiekana zależy od tego, jak bardzo ścięte jajka lubisz.
  • Podajemy posypane natką z pietruszki i startym serem.
  • Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.



2 komentarze: