2015/08/08

Zupa jarzynowa z chrupiącymi dodatkami

Niedawno zrobiłam zupę jarzynową, która podałam z chrupiącymi dodatkami: rzodkiewką i dymką, bardzo mi smakowała. Zachęcam i Was do przygotowania zup z chrupiącymi nowalijkami, zwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw.

Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady



Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką
Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 udka z kurczaka
  • 1/3 brokuła
  • 1 mały kalafior
  • 1/4 dużej, młodej kapusty białej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek dymki
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

  • Umyte udka wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. 
  • Gdy powstanie wywar,  dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły.
  • Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku. 
  • Zupę podajemy z kawałkami rzodkiewki i posiekaną dymką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz