Wraz z rozpoczęciem nowego miesiąca postanowiłam publikować na blogu więcej przepisów na tradycyjne obiady. Dzisiaj jako pierwsze startują kotleciki z piersi z kurczaka, które tak lubią dzieci. Chrupiące, podane z młodymi ziemniaczkami, smakują wyjątkowo. Mięsa nie jem często, ale to właśnie piersi kurczaka smakują mi najbardziej. Zachęcam do przygotowania na dzisiejszy obiad dla najmłodszych, bo dzisiaj jest Dzień Dziecka!
Kotleciki z piersi kurczaka / 2 porcje
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka myjemy.
- Osuszamy.
- Oczyszczamy z chrząstek i białych błonek.
- Ostrym nożem dzielimy mięso na mniejsze kotleciki.
- Układamy na desce.
- Oprószamy solą z każdej strony.
- Panierujemy z rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą złotobrązowe.
- Podajemy z ziemniaczkami i np. ogórkiem małosolnym lub innymi, sezonowymi warzywami.
do kotlecików polecam szczególnie (przepis po kliknięciu w zdjęcie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz