2017/06/19

Noodle z warzywami

Ostatnio udało mi się kupić w pobliskim sklepie mój ulubiony, azjatycki makaron noodle, produkowany z pszenicy - pełna nazwa, jaka znajduje się na opakowaniu to chow mein noodles. Oprócz tego rodzaju, kupiłam jeszcze gryczany makaron soba, który jest moją drugą, azjatycką miłością jeśli chodzi o makarony. Przygotowałam z wykorzystaniem makaronu przepyszny i szybki, weekendowy obiad. Spokojnie przepis ten nadaje się na każdy dzień w tygodniu. Makaron przygotowuje się w kilka minut, warzywa podobnie. 




Noodle z warzywami / 2 porcje


Składniki:
  • 125 g makaronu chow mein noodles
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/3 pęczka natki z pietruszki
  • 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • kawałek jasnej części pora


Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odstawiamy.
  • Przygotowujemy warzywa.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  • Kroimy w paski.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
  • Jasną część pora kroimy na plasterki.
  • Marchew obieramy ze skóry, kroimy w paski.
  • Na oleju rzepakowym, na dużej patelni, obsmażamy w pierwszej kolejności marchewkę.
  • Po chwili dodajemy paprykę, pokrojone w paski grzyby shitake i cebulę oraz jasną część pora.
  • Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodajemy do warzyw ostrą paprykę, doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron mieszamy z warzywami.
  • Podajemy z posiekaną natką z pietruszki.
  • warzywa można wymieszać z sosem sojowym i posypać sezamem.
  • Zamiast natki pietruszki warto użyć świeżej kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz