Ostatnio udało mi się kupić w pobliskim sklepie mój ulubiony, azjatycki makaron noodle, produkowany z pszenicy - pełna nazwa, jaka znajduje się na opakowaniu to chow mein noodles. Oprócz tego rodzaju, kupiłam jeszcze gryczany makaron soba, który jest moją drugą, azjatycką miłością jeśli chodzi o makarony. Przygotowałam z wykorzystaniem makaronu przepyszny i szybki, weekendowy obiad. Spokojnie przepis ten nadaje się na każdy dzień w tygodniu. Makaron przygotowuje się w kilka minut, warzywa podobnie.
Noodle z warzywami / 2 porcje
Składniki:
- 125 g makaronu chow mein noodles
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/3 pęczka natki z pietruszki
- 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- sól do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- kawałek jasnej części pora
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odstawiamy.
- Przygotowujemy warzywa.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych.
- Kroimy w paski.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
- Jasną część pora kroimy na plasterki.
- Marchew obieramy ze skóry, kroimy w paski.
- Na oleju rzepakowym, na dużej patelni, obsmażamy w pierwszej kolejności marchewkę.
- Po chwili dodajemy paprykę, pokrojone w paski grzyby shitake i cebulę oraz jasną część pora.
- Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy do warzyw ostrą paprykę, doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron mieszamy z warzywami.
- Podajemy z posiekaną natką z pietruszki.
- warzywa można wymieszać z sosem sojowym i posypać sezamem.
- Zamiast natki pietruszki warto użyć świeżej kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz