Sezon na truskawki w pełni. Korzystam jak tylko się da, najczęściej zjadam na surowo. Dzisiaj przygotowałam jednak przepyszny, owocowy przysmak, który można traktować jako deser, śniadanie czy słodki lunch w pracy. Piękny, delikatny różowy kolor, a kasza manna dodatkowo zmiksowana blenderem, aby miała jeszcze gładszą konsystencję. Paluszki lizać moi Drodzy!
Truskawkowa kasza manna / 1 porcja
Składniki:
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 2 garście truskawek
- cukier kokosowy do smaku
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy.
- Usuwamy szypułki.
- Miksujemy blenderem na jednolity mus.
- W razie potrzeby dodajemy cukier kokosowy do smaku.
- Kaszę wsypujemy do garnka.
- Wlewamy mleko i mus truskawkowy.
- Zagotowujemy, nieustannie mieszamy trzepaczką.
- Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość gasimy płomień.
- Miksujemy blenderem ręcznym, aby uzyskać aksamitną konsystencję przypomniającą budyń.
- Gdy kasza będzie zbyt gęsta, dolewamy 2-3 łyżki mleka.
- Budyń przelewamy do miseczki.
- Idealnie smakuje na ciepło i na zimno.
- Kaszę można połaczyć z innymi owocami, zmiksowanymi na mus np. jagodowy pięknie będzie wyglądał!
Pychotka! :)
OdpowiedzUsuń