2017/06/09

Truskawkowa kasza manna

Sezon na truskawki w pełni. Korzystam jak tylko się da, najczęściej zjadam na surowo. Dzisiaj przygotowałam jednak przepyszny, owocowy przysmak, który można traktować jako deser, śniadanie czy słodki lunch w pracy. Piękny, delikatny różowy kolor, a kasza manna dodatkowo zmiksowana blenderem, aby miała jeszcze gładszą konsystencję. Paluszki lizać moi Drodzy!




Truskawkowa kasza manna / 1 porcja

Składniki:
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 garście truskawek
  • cukier kokosowy do smaku


Przygotowanie:
  • Truskawki myjemy.
  • Usuwamy szypułki.
  • Miksujemy blenderem na jednolity mus.
  • W razie potrzeby dodajemy cukier kokosowy do smaku.
  • Kaszę wsypujemy do garnka.
  • Wlewamy mleko i mus truskawkowy.
  • Zagotowujemy, nieustannie mieszamy trzepaczką.
  • Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość gasimy płomień.
  • Miksujemy blenderem ręcznym, aby uzyskać aksamitną konsystencję przypomniającą budyń.
  • Gdy kasza będzie zbyt gęsta, dolewamy 2-3 łyżki mleka.
  • Budyń przelewamy do miseczki.
  • Idealnie smakuje na ciepło i na zimno.
  • Kaszę można połaczyć z innymi owocami, zmiksowanymi na mus np. jagodowy pięknie będzie wyglądał!


1 komentarz: