2017/06/04

Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym

Nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie dnia pysznym, owocowym śniadaniem. Myślę, że ten przepis sprawdzi się także jako deser, zwłaszcza dla tych najmłodszych! Wszyscy dobrze znamy kasze manną na mleku czy na wodzie, pora urozmaicić ten przepis. Wiosna inspiruje, korzystajmy z darów natury! Przygotowałam dzisiaj wersję z dodatkiem musu z brzoskwini, który bardzo pasuje do tego przepisu. Propozycji na dodatek do kaszy manny jest wiele, z pewnością jeszcze pojawi się wiele inspirujących dodatków!



Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym / 1 porcja


Składniki:
  • 1 słodka brzoskwinia
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • syrop klonowy do smaku
  • borówki amerykańskie do dekoracji


Przygotowanie:
  • Do garnka przelewamy mleko.
  • Wsypujemy kaszę manną.
  • Zagotowujemy.
  • Nieustannie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  • Gotową przelewamy do miseczki.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Brzoskiwinę obieramy ze skóry, usuwamy pestkę.
  • Dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, miksujemy, aż powstanie jednolity mus.
  • Kaszę manną podajemy z musem brzoskwiniowym.
  • Dekorujemy borówkami amerykańskimi.
  • Całość polewamy syropem klonowym.

2 komentarze:

  1. Niesamowicie piękna zastawa. Gdzie można taka dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, ten największy talerz do znalezisko na targu staroci, miseczka i mniejszy talerzyk to z tygodnia azjatyckiego z biedronce

      Usuń