2017/06/06

Mrożony jogurt jeżynowy

To już koniec! Zapasy zeszłorocznych, zamrożonych owoców skończyły się! Pozostały jedynie żółtciutkie mirabelki. Ostatnie mrożone jeżyny wykorzystałam rozsądnie. Zrobiłam koktajl jeżynowy i ten mrożony jogurt, w sam raz na kolację w duszny dzień. Nic trudnego, a buzia sama sie uśmiecha! Jogurt zmiksowałam z jeżynami, zamroziłam na kilka minut i gotowe. Żeby ładnie wyglądał podałam go w słoiczku z jogurtem naturalnym dla kontrastu i tak zdrowymi i pysznymi płatkami owsianymi! Idealny zamiennik niezxdrowych słodyczy! Zamiast białego cukru dodałam cukir kokosowy! Et voila!



Mrożony jogurt jeżynowy / 1 porcja


Składniki:

na jogurt jeżynowy
  • 1/2 szklanki mrożonych jeżyn
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier kokosowy do smaku
  • ponadto
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych


Przygotowanie:
  • Jogurt z mrożonymi jeżynami miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  • Przekładamy do miseczki, zamrażamy kilka minut, aż masa będzie gęsta.
  • Na dno słoiczka wylewamy 3 łyżki jogurtu.
  • Następnie układamy warstwę mrożonego jogurtu jeżynowego.
  • Czynność powtarzamy.
  • Wierzch posypujemy płatkami owsianymi.



3 komentarze:

  1. Mam jeszcze co nico zamrożone. Jednak zapasy bardzo się skurczyły. Jogurcik piekny a z cukrem kokosowym na pewno bajecznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne wykorzystanie mrożonych owoców. U mnie Jeszcze zalegają jagody. Przypomniałaś mi o nich.:)

    OdpowiedzUsuń