To już koniec! Zapasy zeszłorocznych, zamrożonych owoców skończyły się! Pozostały jedynie żółtciutkie mirabelki. Ostatnie mrożone jeżyny wykorzystałam rozsądnie. Zrobiłam koktajl jeżynowy i ten mrożony jogurt, w sam raz na kolację w duszny dzień. Nic trudnego, a buzia sama sie uśmiecha! Jogurt zmiksowałam z jeżynami, zamroziłam na kilka minut i gotowe. Żeby ładnie wyglądał podałam go w słoiczku z jogurtem naturalnym dla kontrastu i tak zdrowymi i pysznymi płatkami owsianymi! Idealny zamiennik niezxdrowych słodyczy! Zamiast białego cukru dodałam cukir kokosowy! Et voila!
Mrożony jogurt jeżynowy / 1 porcja
Składniki:
na jogurt jeżynowy
- 1/2 szklanki mrożonych jeżyn
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- cukier kokosowy do smaku
- ponadto
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków owsianych
Przygotowanie:
- Jogurt z mrożonymi jeżynami miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Przekładamy do miseczki, zamrażamy kilka minut, aż masa będzie gęsta.
- Na dno słoiczka wylewamy 3 łyżki jogurtu.
- Następnie układamy warstwę mrożonego jogurtu jeżynowego.
- Czynność powtarzamy.
- Wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
I pyszny deser gotowy :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze co nico zamrożone. Jednak zapasy bardzo się skurczyły. Jogurcik piekny a z cukrem kokosowym na pewno bajecznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszne wykorzystanie mrożonych owoców. U mnie Jeszcze zalegają jagody. Przypomniałaś mi o nich.:)
OdpowiedzUsuń