Murzynek to popularne ciasto czekoladowe z polewą. Lubię połączenie czekolady z kokosem, dlatego też, wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. To idealne ciasto na zimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną!
Składniki:
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 5 łyżek wody
- 200 mąki pszennej
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
do wysmarowania formy
- masło lub margaryna
- bułka tarta
do posypania
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Formę na keks smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
- Masło przekładamy do garnuszka razem z kakao, cukrem i wodą.
- Całość podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się.
- Odlewamy 1/2 szklanki, a resztę odkładamy, do przestygnięcia.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- Do dużej miski przelewamy ostudzoną polewę, dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
- Gotową masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.
- Ciasto przelewamy do keksówki.
- Pieczemy przez średnio 50 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odkładamy do ostudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy odstawioną wcześniej polewą czekoladową.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi lub podajemy z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz