2016/12/26

Murzynek z kokosem

Murzynek to popularne ciasto czekoladowe z polewą. Lubię połączenie czekolady z kokosem, dlatego też, wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. To idealne ciasto na zimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną!


Murzynek z kokosem

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 200 mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
do wysmarowania formy
  • masło lub margaryna
  • bułka tarta
do posypania
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:
  • Formę na keks smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  • Masło przekładamy do garnuszka razem z kakao, cukrem i wodą.
  • Całość podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się.
  • Odlewamy 1/2 szklanki, a resztę odkładamy, do przestygnięcia.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  • Do dużej miski przelewamy ostudzoną polewę, dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
  • Gotową masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.
  • Ciasto przelewamy do keksówki.
  • Pieczemy przez średnio 50 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto odkładamy do ostudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy odstawioną wcześniej polewą czekoladową.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi lub podajemy z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz